top of page

w e l k o m

💚 Café Changé op 19/3 om 20u in pastorie van Wakkerzeel 💚 Biomarkt Werchter op 5/4 vanaf 16u in Jack-op Werchter 💚 klimaatACTIEstand (kAst) op 26/4 vanaf 17u30 in de bib van Haacht




18 weergaven

Ook de j e u g d laat van zich horen. Het is meer dan broodnodig, we moeten met z'n allen blijven eisen dat al onze beleidsmakers (ook de lokale) werk maken van een krachtiger klimaatplan inclusief de uitvoering ervan. Ook is het aan ons om niet alleen deze acties te steunen en te 'liken' maar ook w e r k e l i j k veranderingen door te voeren in ons dagelijks leven en in onze buurt. We zijn gewoontedieren. Het vraagt even een focus en de nodige kennis maar er komen steeds meer duurzame oplossingen bij. Het is een kwestie van onze keuzes van weleer en gewoonten eens door te lichten en te zoeken naar de alternatieven. Soms is de oplossing maar een muisklik verwijderd (veranderen van energiemaatschappij, shoppen via voedselteams, ...). Andere oplossingen vragen iets meer inzet. Maar snel merk je dat eens je iets hebt uitgeprobeerd, je dit sneller een 2de keer zal doen. Het traject naar je werk uittesten met het openbaar vervoer/fiets; het gehakt in de lasagne vervangen door seitangehakt (zeker wanneer je beseft dat kinderen het niet eens doorhebben), herbruikbare zakjes gebruiken in de supermarkt, een bezoek aan een verpakkingsvrije winkel, lokale boer, ...

Ook onze buurt (Haacht en omstreken) is intussen heel wat duurzame initiatieven rijker denk maar aan de repair-cafés, autodelen, samentuinen, zelfoogstuinen, voedselteams, biomarkt, klimaatstraat, tafel van de buren ... worden steeds populairder en zijn vaak ook fijne verbindende initiatieven binnen de lokale gemeenschap.

Wie zich geroepen voelt om ook in Haacht actiever deel te nemen aan deze klimaatinitiatieven is heel w e l k o m op ons burgercafé Café Changé op dinsdag 22/1 om 20 u in de pastorie van Wakkerzeel. Een gezellige plek om ideeën af te toetsen, om ervaringen te delen, initiatieven voor te bereiden. Na een fijne 1ste verkennende editie zetten we nu in op 3 actietafels ruilsysteem, (samen)tuinen, klimaatkabinet en 1 praattafel. Heb je zelf een idee voor een thema-avond, workshop, activiteit,… laat het ons dan zeker weten!

Café Changé zal ongeveer om de twee maanden doorgaan en kan ook eens op een andere locatie in Haacht plaats vinden.

35 weergaven

Rondreizen met het openbaar vervoer naar en in het herbestemd Ruhrgebied. Een openbaar vervoer om U tegen te zeggen, brengt je van de ene site naar de andere. De zware staalindustrie van weleer maakt er plaats voor inspirerende plekken van landschapsparken tot musea van wereldformaat. De natuur mocht op haar beurt de site terug innemen, heerlijk ongecontroleerd..Het zijn vooral berken die als pionieren de omgeving bebossen en ze zijn net in de herfst op hun mooist. Nog een paar voorbeelden van bomen in stedelijke omgeving. Ze krijgen er eervolle plaatsen midden op trappen, pleinen en in voortuinen van autoloze wijken. Bij onze laatste (18de) rit deden we een kleine evaluatieronde: trein of auto... De trein haalde het zonder enige twijfel. Argumenten: wc, rondlopen, niet misselijk, minder saai, meer ruimte, gezelliger..



10 weergaven
bottom of page